glitter-graphics.comSemoga kita dapat berkongsi Ilham yang ALLAH kurniakan bersama.

Pages

Saturday, December 22, 2012

Jangan Kau tambah dosa kau dan dia melalui gambar


Assalammualaikum dan selamat pagi.. allhamdulliah dengan izin ALLAH kita masih mahu menumpang di bumi ini.. Semoga setiap waktu terisi dengan amalan yang dapat menyelamatkan kita di akhirat kelak..
Sebelum mata tertutup rapat..ini kutitipkan sesuatu buat renungan kita bersama...Semoga kita dapat muhasabah diri...'

.Pernahkah kita terfikir, gambar yang kita letakkan di Facebook, di Blog, di Tweeter, di hp kita barangkali..atau yang kita serahkan pada pakwe/ makwe yang belum halal di sisi agama boleh mengundang dosa buat diri kita dan seterusnya mata yang melihat.... Memang benda ini nama seolah-oleh kecil, ringan tapi ingatlah sekecil zarah dosa kita, tetap akan dihitung.. 

Cuba banyakkan kita letak gambar kita yang tidak menepati syarak seperti, berpakaian tetapi seperti telanjang, "mesra' dengan orang bukan muhrim...kita biarkan gambar itu ditampal dalam tempoh 1 saat.. Ambil contoh 1 saat = 2 orang memandang.. jika dikira dosa untuk satu saat yg dipandang oleh 2 orang: sudah dua dosa kita kumpul secara tidak sengaja.. Itu baru dua saat.. Bagaimana yang membiarkannya berminit-minit,berjam-jam, berhari-hari bahkan bertahun-tahun... Itu baru dua orang memandang.. kalau 100, 1000.. atau lebih daripada itu.... Bagaimana? .Lebih kasihan, tak sempat delete atau remove, nyawa kita pergi dahulu..Tidak pasal-pasal dapat saham dosa free2 dalam kubur .

.Kalau ada saudara kita yang peka dan tahu passoward kita, mungkin tempohnya tidak lama aliran dosa itu tetapi berbalik pada janji ALLAH..dosa sebesar zarah pun akan dihitung....Oleh suka untuk saya ingatkan diri saya juga, berhati-hati dalam mempamerkan gambar.. Kita harus sensitif akan hal ini.. Jangan ambik ringan..

Ayuh periksa semula gambar-gambar yang berada dalam blog kita.. Adakah gambar profile picture kita boleh mengundang dosa? Adakah gambar2 lain yang turut diselitkan juga boleh mengundang dosa? Gambar sampingan yang di post dalam entri, adakah bernilai dosa? Check fb jugak...Jangan lihat pada yang kita post juga tapi lihat pada gambar yang ditagged atas nama kita.. Check semula dan remove segera kalau boleh mengundang dosa dan kemudian bertaubatlah.. Jika beri gambar pada pakwe atau makwe minta dia pulangkan semula (walaupun gambar kita menutup aurat) kerana antara ciri hamba ALLAH yang beriman adalah menjaga pandangan mata.. Takut gambar yang kita beri boleh menaikkan syahwat pasangan kita...Berdosa lagi.. sudahlah tidak kawal pandangan mata, nafsu naik...

Jadi mari sama2 kita jaga.. walaupun nampak kecil..tadi mudaratnya menakutkan..Ingatlah sebesar zarah pun dosa kita tetap mendapat balasan ALLAH selagi kita tidak bertaubat....Maafkan saya...saya takut dipersoal tanggungjawab amal makruf nahi mungkar di hadapan ALLAH, jadi saya tulis entri ini..Semoga entri ini menjadi saksi bahawa saya berusaha melaksanakan tugas itu..Maaf sekali lagi bagi yang terasa..

No comments:

Post a Comment