glitter-graphics.comSemoga kita dapat berkongsi Ilham yang ALLAH kurniakan bersama.

Pages

Tuesday, October 29, 2013

Syukurlah diri..

Wahai diri.. jika kau hitung nikmat ALLAH pada dirimu... pasti kau tidak terdaya hitung nilainya... di saat insan lain terbaring lemah, kau mampu berjalan malah berlari meskipun tidak sepantas pelari pecut.. Tapi itu sudah cukup untuk buat dirimu berdikari tanpa bantuan manusia sekeliling..ALLAHUAKBAR..Bersyukurlah..

Mengapa perlu menyibukkan diri dengan perasaan iri hati pada nikmati ALLAH pada makhluknya yang lain? Sedangkan kau sepatutnya menyibukkan dirimu dengan ucapan alhamdulliah atas nikmat yang tidak terhitung...

Wahai diri...Tidakkah kau tahu ALLAH hadiahkan satu kekurangan tetapi ALLAH gantikan dengan banyak kenikmatan... 

Kau persoalkan kenapa masih belum berkahwin sedangkan sahabat2 lain yang sebaya denganmu sudah menuju ke zaman itu malahan sudah memiliki anak...

Namun sedarkah kau satu kekurangan itu ALLAH ganti dengan banyak kenikmatan..

boleh jadi, ALLAH lewatkan tarikh perkahwinan mu kerana 

1) Kau perlu berjasa terlebih dahulu pada keluargamu terutamanya mak abah.. Fokus kau lebih senang..tidak bercabang terlalu kompleks.. dari situ latihan mudah ALLAH berikan dalam mendidik diri mencintai ahli keluarga sebelum datangnya ahli keluarga lain bernama mertua..

2) Kau masih baru dalam kerjaya.. hidupmu pun masih belum stabil antara masa diri dan kerjaya.. Lantas bagaimana mahu menguruskan rumah tangga kalau dua perkara itu belum seimbang???

3) ALLAH ingin kau fokuskan pada pendidikan anak murid mu..dari situ kau belajar membajai dirimu dalam pendidikan anak2 agar pengalaman ini membantu kau dalam mendidik anak-anak kau satu masa nanti.. 

4) ALLAH beri masa untuk kau mempelajari dan mendalami lagi ilmu agama kerana ilmu agama itulah tunjang utama mengemudi diri..Jika sudah kahwin tapi ilmu agama gersang, bolehkah rumah tangga berteraskan ISLAM dapat dibina..takkan mahu harapkan suami.. Sepatutnya, perlu bekerjasama dengan suami..bukan mengharapkan suami seratus peratus..

5) ALLAH ingin mengasah skil sosial dan komunikasi mu wahai diri.. Berkahwin bukan bermakna kau berkahwin dengan diri suami mu sahaja.. tetapi jugak seluruh ahli keluarganya...Untuk berhadapan keluarga baru itu, skil ini penting.. lantas ALLAH beri masa untukmu belajar dang mengasah skil itu.. ALLAHUKBAR....

bersyukurlah wahai diri...

Ya ALLAH terus kuatkan imanku pada MU..


No comments:

Post a Comment