glitter-graphics.comSemoga kita dapat berkongsi Ilham yang ALLAH kurniakan bersama.

Pages

Tuesday, December 16, 2014

Bersungguhlah dalam mencari hidayah ALLAH

Pernahkah satu ketika terdetik di hati kita untuk menjadi baik? Namun hati ini rasa tak kuat untuk berubah... atau mungkin terasa kekurangan 'kemanisan iman' untuk melakukannya... atau rasa suam-suam kuku untuk berubah ke arah lebih baik..Pernah tak rasa begitu???

Jika benar, bersyukurlah walaupun hati belum ikhlas sepenuhnya.. Bukan semua orang dapat merasainya.. Jangan khuatiri dengan kesediaan diri yang  ditiup lalang, Tak semua manusia itu sempurna..Yang penting bersungguh-sungguhlah selepas itu... insyaALLAH perlahan-lahan kita akan rasa manisnya iman.. nikmatnya bila cinta kita berpaut utuh pada cinta ALLAH..

Soalannya.. sampai bila?? Berapa lama waktu itu akan tiba??? Jawapannya.. ukuran waktu bukan kepentingan dalam mentarbiah hati kita yang liar..Serahkan pada ALLAH kerana DIA pemegang hati kita..Yang penting letakkan kesungguhan kita dalam usaha mencari manisnya iman..

Bagaimana untuk bersungguh? 

a) Jagalah solat kita dengan bersungguh-sungguh...

-Cuba rasai nikmat solat seolah-olah kita sedang bercakap pada ALLAH.. Sebenarnya banyak bacaan-bacaan dalam solat yang kalau kita hayati... banyak kita merintih dan memohon kepada ALLAH disamping kita memujiNYA... maka, ayuh... cuba letak target.. hari ini, satu ayat, kita hafal maksudnya.. contoh: surah al-fatihah. hari keesokkan.. cuba tambah, hafalan lain pula...
asas penting yang selalu terlepas pandang, persediaan kita mengadap ALLAH.. baiki mulai hari ini.. kita kena biarkan persediaan kita first class.. wuduk, pakaian kita.. kebersihan tubuh badan kita.. (kita bersungguh 'make up' depan manusia padahal depan ALLAH, pemilik hati manusia??? .. kenapa selalu terbiar tak terurus??? )

b) Berdoalah dengan hati yang bersungguh-sungguh..

- Saya sudah berdoa tapi kenapa tak makbul? Pernah rasa?? Ayuh, tanya diri kita.. bersungguh ker kita berdoa di hadapan ALLAH atau sekadar melepaskan batuk di tangga.. Angkat tangan dan amin tapi jiwa kosong.. seolah-olah seperti adat pula doa selepas solat.. Padahal, kita tidak sedar, bertapa mustajabnya doa kita di waktu itu jika kita letak hati kita dalam doa kita..Maka, mari kita baiki doa kita.. minta dengan bersungguh-sungguh..rasai setiap inci kata yang kita lafaz di hadapan ALLAH..insyaALLAH, tanpa kita sedar... kita rasa kita ini dekat denganNYA...

Ayuh... perbetulkan yang mana kita terlepas pandang.. sedarilah, kekadang hidayah itu kita perlu cari..bukan menunggu sahaja kerana maut itu boleh jadi bila-bila masa.. Jangan berlengah untuk bermuhajadah...yang penting letak kesungguhan dalam usaha kita mentarbiah hati kita.

p/s: jom...witir dulu sebelum tido.. 


No comments:

Post a Comment